Un preot din Piteşti a înfiinţat o biserică destinată copiilor

La Biserica Sfântul Stelian se ţin ore de pictură şi prelegeri de religie. Biserica Sfântul Stelian a fost înfiinţată pentru copii şi tineri şi aici nu se ţin numai slujbele obişnuite, ci şi ore de pictură şi ore de religie.

Din nevoia de a-i ajuta pe oamenii care vin la biserică împreună cu cei mici, într-un dintre încăperile care ţin de Biserica Mavrodolu a fost amenajată o biserică a copiilor, care poartă hramul Sfântul Stelian.

Catapeteasma este o capodoperă
Icoanele din Biserica Sfântul Stelian au fost aşezate potrivit cu înălţimea copiilor. Astfel ei pot vedea şi atinge icoanele. Cum biserica nu este una înaltă, tavanul este foarte jos, chipurile sfinţilor sunt foarte aproape de privirile celor mici. Titul a fost contruit special pentru ei.

„Aveam nevoie de mai mult spaţiu liturgic şi atunci Arhiepiscopul Calinic a venit cu ideea înfiinţării unei biserici care să se adreseze în special celor mici”, spune părintele Onu.

Slujbele se desfăşoară în mod obişnuit, dar în fiecare duminică se ţin slujbe tematice, centratepe tineri şi copii. Este o biserică a tinereţii. Catapeteasca acestei mici biserici este o capodoperă, sculptată de Gheorghiţă Urs, din Piatra Neamţ, un maestru în domeniu.

Se ţin ore de pictură
Florin Neacşu, artist al picturii bisericeşti, ţine aici, la Biserica celor mici, ore de pictură cu acei tineri şi copii talentaţi, pentru a-i îndruma spre pictura bisericească. „în acest mod putem descoperi şi dezvolta noi talente ale picturii bisericeşti”, adaugă preotul Onu. Pe lângă orele de pictură, locaşul sfânt al copiilor găzduieşte şi program de colinde în perioada Sărbătorilor de Iarnă. Totul se face cu ajutorul copiilor, este activitate religioasă şi educativă interactivă.

Lecţii de viaţă pentru tineri
Părintele Onu a încheiat parteneriate cu şcoli şi grădiniţe şi profesorii de religie, respectiv educatorii vin aici şi ţin prelegeri copiilor şi adolescenţilor.

„Nu sunt doar prelegeri religioase, se ţin prelegeri despre viaţă în gereral şi despre diverse aspecte care influenţează viaţa creştină a tinerilor”, spune Părintele paroh.

Copiii sunt încântaţi
Cei mici pot lua mai bine contact cu frumuseţea icoanelor, se pot închina, iar atmosfera din biserică este portivită pentru ei, prin colorit şi felul cum sunt aşezate icoanele.

„Vin aici cu bunica. Îmi place cum sunt făcute icoanele, e frumos. Aici ne place să venim”, spune Diana Tudor, de nouă ani. Diana a venit şi astăzi împreună cu bunica ei şi cu sora mai mică, Andreea, de şapte ani. „Bunica ne aduce aici, dar nu în fiecare duminică. Nouă ne place să venim mereu”, spune Andreea, de şapte ani.

Sursa : http://www.adevarul.ro/





Autor: Admin