Poruncile cele mai de seama ale Bisericii sunt noua.
Cea dintai este ca fiecare sa se roage lui Dumnezeu cu zdrobirea inimii si sa ia parte la slujbele Bisericii in fiecare duminica si in zile de sarbatoare, adica sa asculte Utrenia, Liturghia, Vecernia si predica. " Şi le spunea o pildă cum trebuie să se roage totdeauna şi să nu-şi piardă nădejdea"(Lc 18,1); " Faceţi în toată vremea, în Duhul, tot felul de rugăciuni şi de cereri, şi întru aceasta priveghind cu toată stăruinţa şi rugăciunea pentru toţi sfinţii." (Efes 6,18); "Rugaţi-vă neîncetat."(1Tes 5,17)
A doua porunca este sa pazeasca in fiecare an crestinul cele patru posturi "Este oare acesta un post care Îmi place, o zi în care omul îşi smereşte sufletul său? Să-şi plece capul ca o trestie, să se culce pe sac şi în cenuşă, oare acesta se cheamă post, zi plăcută Domnului? Nu ştiţi voi postul care Îmi place? – zice Domnul. Rupeţi lanţurile nedreptăţii, dezlegaţi legăturile jugului, daţi drumul celor asupriţi şi sfărâmaţi jugul lor. Împarte pâinea ta cu cel flămând, adăposteşte în casă pe cel sărman, pe cel gol îmbracă-l şi nu te ascunde de cel de un neam cu tine."(Isaia 58,5-7)
A treia porunca a Bisericii spune sa se dea cinste clericilor, cu evlavia cuvenita, ca unor slujitori ai lui Dumnezeu si mijlocitori, care mijlocesc pentru noi pe langa Dumnezeu, mai ales acelora care spovedesc, ca unor parinti duhovnicesti si de la care trebuie sa primim sfat pentru mantuirea noastra. Pentru aceasta porunca, Scriptura graieste in acest chip : "Aşa să ne socotească pe noi fiecare om: ca slujitori ai lui Hristos şi ca iconomi ai tainelor lui Dumnezeu."(1Cor 4,1) "Vă mai rugăm, fraţilor, să cinstiţi pe cei ce se ostenesc între voi, care sunt mai-marii voştri în Domnul şi vă povăţuiesc;"(1Tes 5,12) " Au nu ştiţi că cei ce săvârşesc cele sfinte mănâncă de la templu şi cei ce slujesc altarului au parte de la altar?"(1Cor 9,13-14). Iar mirenii nu trebuie sa se amestece in treburile duhovnicesti, dupa cum spune Apostolul : " Fraţilor, chiar de va cădea un om în vreo greşeală, voi cei duhovniceşti îndreptaţi-l, pe unul ca acesta cu duhul blândeţii, luând seama la tine însuţi, ca să nu cazi şi tu în ispită."(Galateni 6,1).
A patra porunca bisericeasca este sa ne marturisim pacatele de patru ori pe an in fata preotuilui ortodox si hirotonit dupa datina. Cei inaintati in cucernicie si evlavie sa se marturiseasca in fiecare luna; cei mai neajutorati au datoria sa faca marturisirea pacatelor macar o data pe an si anume in Postul Mare. Iar bolnavilor, aceasta se cade sa le fie cea dintai grija : sa-si curateasca cat mai repede cugetul prin marturisire si sa se faca partasi Sfintei Cuminecari, primind mai intai cu toata evlavia Sfantul Maslu.
A cincea porunca bisericeasca este sa nu fie citite si nici ascultate cartile si invataturile eretice. Nu e intelept ca crestinul ortodox sa stea de vorba cu acestia sau sa se intovaraseasca impreuna, conform celor spuse de david : "Fericit bărbatul, care n-a umblat în sfatul necredincioşilor şi în calea păcătoşilor nu a stat şi pe scaunul hulitorilor n-a şezut.(Psalmul1,1) si " Şi cu adevărat, mare este taina dreptei credinţe: Dumnezeu S-a arătat în trup, S-a îndreptat în Duhul, a fost văzut de îngeri, S-a propovăduit între neamuri, a fost crezut în lume, S-a înălţat întru slavă."(1Tim 3,16)
A sasea porunca bisericeasca este sa ne rugam la preabunul Dumnezeu pentru orice stare a oamenilor, si mai intai pentru cei duhovnicesti : Patriarh, Mitropolit, Episcop si tot clerul. Apoi pentru imparat, voievod si tot Sfatul tarii; apoi pentru cei ce fac bine Bisericilor :" Vă îndemn deci, înainte de toate, să faceţi cereri, rugăciuni, mijlociri, mulţumiri, pentru toţi oamenii" (1Tim 2,1). De asemenea ne vom ruga si pentru cei care au plecat din viata aceasta cu credinta ortodoxa.
A saptea porunca a Bisericii impune sa se tina cu strasnicie posturile si rugaciunile randuite de catre Mitropolit sau Episcop pentru anume trebuinte : izbavire de ciuma, secete, boli, ploi, lecuirea bolnavilor, etc : "Deci Petru era păzit în temniţă şi se făcea necontenit rugăciune către Dumnezeu pentru el, de către Biserică."(FA 12,5)
A opta porunca bisericeasca spune sa fie ingrijite bunurile bisericii, vesmintele si toate cate sunt de trebuinta Bisericii. Sa nu fie luate cu sila bunurile Bisericii, banii sau bunurile mobile. "Iar ucenicii au hotărât ca fiecare dintre ei, după putere, să trimită spre ajutorare fraţilor care locuiau în Iudeea; Ceea ce au şi făcut, trimiţând preoţilor prin mâna lui Barnaba şi a lui Saul."(FA 11,29-30)
A noua porunca bisericeasca cere sa sa nu se savarseasca nunti in zilele pe care le opreste Biserica De asemenea se impune ca crestinii ortodocsi sa nu ia parte la jocuri oprite si la teatre si sa nu urmeze obiceiurile barbare si sa se fereasca de ele pe cat cu putinta.
(Marturisirea de credinta a Bisericii)