Tezaur liturgic 2

Citirea Sfintei Scripturi in Biserica

Cum ca evangheliile se citeau in adunarile apostolilor si ale celorlalti frati, pare ca apostolul Pavel face aluziune in 2Cor 8,18 : 18 Şi am trimis împreună cu el şi pe fratele (Luca)a cărui laudă, întru Evanghelie, este în toate Bisericile;
Dar mai lamurit vorbeste despre aceasta istoricul Eusebiu cand sustine ca s-a incuviintat de apostolul Petru ca :"invataturile Mantuitorului scrise de Marcu, sa se ceteasca in Biserica.." (Euseb. Hist eccl .lib.II,c.15).
De la sec II incoace gasim marturii luminoase despre cetirea in Biserica a pericopelor din ambele Testamente. Asa, Iustin Martirul spune : "in ziua ce se zice a soarelui (DUMINICA), in orase si in sate se citesc aminitirile (scrierile) apostolilor sau scrierile profetilor.
In Constitutiunile Apostolice citim ca :"In ziua DUMINECEI, se face citirea profetilor si talcuirea evangheliei si plinirea sacrificiului si a sfantului nutriment al Darurilor.."(impartasirea cu sfanta Euharistie).
Tot in Constitutiuni, gasim :"In privegherea voastra din noaptea dinaintea Invierei Domnului (DUMINICA), sa se ceteasca Legea (cartile lui Moisi), profetii, psalmii pana la cantatul cocosilor si cititi Evanghelia cu frica si cu cutremur.."

"Casa Domnului, era impodobita si cu picturi murale, iconografice in care reprezentara evenimentele principale petrecute in crestinism pentru mantuirea omului. Pe paratii catacombelor s-au gasit si aceste icoane alegorice imprumutate din invataturile lui Hristos.
"Pesterile din provincia Beni-Hassan din Egiptul de sus, fiind cercetate de Champolion si Lenormant, s-a gasit in ele o bisericuta crestina datand din perioada persecutiilor contra crestinilor, ce avea sapate in peretii ei semnul Crucii."
Asadar,am aflat cu siguranta, ca pe timpul prigonirilor crestinii din Roma, nu numai isi ingropau mortii lor in catacombe, dar se adunau aici si pentru inchinare religioasa, iar la finele secolului II, Clement Alexandrinul in Stromata sa, se exprima astfel : "Acum, numesc Biserica tot locul unde se aduna cei alesi (crestinii)."
"Una dintre marturii este aceea a lui Clement, episcopul Romei care se adresa credinciosilor cu aceste vorbe pe la sfarsitul secolului I : "Veniti si adunati-va in cimitire, pentru ca sa cetiti cartile sfinte si sa cantati imne in onoarea martirilor si tuturor sfintilor iesiti din aceasta lume, sa va rugati pentru fratii vostri adormiti in Domnul, sa dati in Bisericile si in cimitirele voastre jertfa bine primita lui Dumnezeu, chipul corpului nostru imparatesc si sa insotiti cu cantece de psalmi pe cei ce adorm in credinta.."

(Fragmente citate din Tezaurul Lituric de Badea Cireseanu, T II)


Autor: Viviana