Grecia Pune Impozite în Biserică

Grecia baga impozite in Biserica - urmeaza Romania ?

De foarte multe ori s-a discutat in Romania despre veniturile Bisericii Ortodoxe si impozitarea acestora. Neajunsurile pamantesti au ajuns si la manastirile de pe Muntele Athos. Din cauza crizei fara precedent, Biserica Ortodoxa greceasca va fi nevoita sa plateasca impozite statului.

In incercarea de a face fata problemelor financiare ale tarii, guvernul elen pare gata sa treaca peste tabuuri seculare. Pe viitor, Biserica Ortodoxa si calugarii de la Muntele Athos vor trebui sa plateasca impozite catre statul grec. Biserica este institutia care detine cele mai multe proprietati in Grecia.

Pana in prezent, locuitorii "Republicii Autonome Monahale Athos" erau scutiti de taxe si impozite. Acest favor va ramane de domeniul trecutului. "Din moment ce clericii greci primesc bani de la stat, atunci si ei trebuie sa fie inclusi in categoria celor care suporta durele masuri de austeritate", a declarat pentru presa din Grecia prim-ministrul Papandreou, citat de Deutsche Welle.

Pe viitor, nu numai ca se vor reduce drastic posturile bugetare alocate preotilor, dar se vor impozita si marile bunuri imobile detinute de Biserica Ortodoxa pe Muntele Athos. Nu este clar, inca, despre ce sume va fi vorba. Se presupune ca vor intra in calcul alte cateva mii de imobile si terenuri aflate in proprietatea Bisercii Ortodoxe din Grecia.

Consiliul staretilor de pe Muntele Athos a publicat deja un protest oficial. Conform lor, impozitele planificate pe proprietatea Bisericii au fost deja platite, odata cu nationalizarea imobilelor din 1923. De atunci, Republica Monahala de la Muntele Athos are statut de regiune autonoma, bucurandu-se de anumite privilegii.

In cele 20 de manastiri, locuite de 2.600 de calugari, se afla documente unicat, carti si icoane care sunt de nepretuit. Calugarii se intreaba cum vor fi impozitate acestea. De secole, femeile nu au voie sa intre in republica monahala. Statutul special al acesteia a fost recunoscut si de Bruxelles odata cu intrarea Greciei in UE, in 1981.

Observatorii straini de la Atena sunt de parere ca monahii sunt gata sa rupa orice relatie cu guvernul de stanga de la Atena, in cazul in care acesta nu va renunta la planurile sale de impozitare a Bisericii.

Sursa: http://www.ziare.com


Autor: Viviana