Documentele Istoriei Bisericii
Precum pentru studiul istoriei bisericii e indispensabil a cunoaste literatura ei, astfel, in special pentru cercetari proprii pe terenul acesta, se impune a cunoaste documentele si colectiile de documente relative la istoria Bisericii.
O colectie de documente importante pentru istoricul bisericesc este orice colectie a operelor scriitorilor si ale parintilor; aceasta fiindca ei insisi sunt martorii dezvoltarii Bisericii din timpul lor.
Colectia cea mai completa a operelor parintilor greci pana la 1453 si a celor latini pana la 1216 este colectia lui
Migne, abate francez (1878) cu titlul "Patrologia cursus completus", sau simplu "Patrologia" si a aparut in 1844-1866 cuprinzand 382 de volume. Colectii de documente sunt inca si colectiile de acte ale martirilor si ale sfintilor, vietile lor si suferintele lor scrise de contemporani sau de scriitorii nu mult posteriori. Aceste scrieri sunt de mare valoare fiindca din ele extragem informatii despre starea Bisericii din epoca ei primitiva.
Astfel de acte a publicat in Apus, Surius in secolul XVI sub titlul "Vitae sanctorum" in sase volume. In acest context, in secolul XVII, o asociatie de iezuiti, Bollandistii (adica Bollandus cu colegii si elevii sai), incepu o lucrare foarte intinsa, publicata cu multa acuratete si soliditate "Acta sanctorum", adica acte sau documente despre vietile sfintilor. Aceasta opera se continua si astazi si nu s-au terminat inca de publicat; inceputa la 1643 are deja peste 60 de volume. De la 1882, apar si suplimente la "Acta" cu titlul "Analecta Bollandiana", adica fragmente alese si adunate de Bollandisti (la vietile sfintilor).
Colectii de documente pentru istoria bisericii sunt si culegerile de legi sau canoane si chiar colectii de legi in genere. Asa este pentru istoria intregii biserici de rasarit,
manualul de canoane a lui Rhalis si Potlis, in 6 volume, Atena 1852-1959; pentru istoria bisericii greco-ortodoxe din Bucovina este colectia de regulament "Normalien der Bucoviner gr. or. Diocese" de M. Calinescu, pana cum in 3 volume, Cernauti 1887. Pentru istoria bisericii ortodoxe sarbesti din Austro Ungaria, exista colectia de legi a Episcopiei Dalmatine-istriene cu titlul "Ordonantele bisericesti ale sarbilor din Austria", de L. Petit, Paris 1907; pentru istoria Patriarhiei de la Constantinopole, colectia cu titlul "Ordine canonice ale patriarhilor de la Constantinopole" 1888-1889, publicata de M. Ghedeon.
Documente foarte importante sunt si actele Conciliilor sau Sinoadelor vechi si noi (procese verbale de sedinte, etc), publicate inca din secolul XVI: Colectia francezilor Labbe et Cossart (17 volume), 1674; colectia iezuitului francez Hardouin "Acta cociliorum", 12 volume, 1715; colectia italianului Mansi, 31 de volume, la 1759 cu titlul "Sacrorum ciliorum nova et amplissima collectio".
In Apus, foarte importante sunt colectiile de decrete papale si epistole papale "Bularia", registre papale, cataloage, aflatoare in arhive, etc. In Rasarit, exista colectii de acte ale patriarhilor Constantinopolelui pentru perioada 381-1795, colectie publicata de Ghedeon in doua volume la 1888-1889 "Ordine canonice, epistole, hotarari ale patriarhilor Constantinopolelui", "Acta patriarhatus Constantinopolitani".
Pentru istoria dogmelor exista colectiile de somboluri si carti simbolice, "Bibliothecae symbolicae", cum sunt cele de Schaff din New York si cele de Csapari. Mai exista colectia lui Kimmel din Jena "Libri symbolici ecclesiae orientalis", 1843. Colectia Mesolora din Atena, de la 1883. Pentru istoria cultului, mai servesc in particular colectiile de Liturghii, cum ar fi cea de Renaudot "Liturgiarum orientalium collectio", din 1716 si cea de Asemani "Codex liturgicus ecclesiae universae", 13 volume, 1749-1766.
Pentru istoria monahismului este importanta colectia de documente a lui Holstenius numita
"Codex regularum monasticarum", 1661. De multe ori sunt adunate in colectie, chiar inscriptii de pe monumentele bisericesti "Corpus inscriptionum". Asa a fost cea publicata de profesorul Iorga cu titlul "Inscriptii din Bisericile Romaniei". In sfarsit, pentru cercetari despre istoria bisericii servesc inca toate colectiile de documente istorice precum
"Corpus scriptorum historiae byzantinae" de Niebular apoi "Biblioteca greaca medii aevi" de Sathas, 1872-1877, "Monumenta Germaniae" de Pertz; "Fontes rerum Austriacarum" 1849 de Academia Imperiala de Stiinte din Viena si de asemenea "Documente privitoare la Istoria Romanilor" de Hurmuzachi, Academia Romana Bucuresti, 1876.
Istoria Bisericeasca Universala, Eusebiu Popovici