Virtutile CrestineDintre poruncile lui Dumnezeu, unele spun sa facem Binele iar altele opresc sa facem raul. De aceea, cine vrea sa inteleaga aceste porunci, trebuie sa stie mai intai ce este Binele si ce este raul. Binele este, la drept vorbind, virtutea, iar raul, mai ales, pacatul.
Faptele bune, adica virtutea crestina, sunt o roada care se naste din credinta ca dintr-un pom :
"Dupa roadele lor ii veti cunoaste" (In 13,33) "Intru aceasta vor cunoaste ca sunteti ucenicii Mei, daca veti avea dragoste unii fata de altii" "Si intru aceasta stim ca L-am cunoscut, daca pazim poruncile Lui" (1In 2,3) Faptele cele bune sunt implinirea poruncilor lui Dumnezeu si pe care le savarseste cineva bucuros, cu ajutor dumnezeiesc si cu sprijinul mintii omenesti, cu insasi voia sa, care se naste din dragostea catre Dumnezeu si catre aproapele, cand nu e impiedicata de nici un lucru care sa fie, la drept vorbind, o piedica.
Cele mai necesare virtuti crestine, fara de care nimeni nu poate sa se mantuiasca, sunt trei:
credinta, nadejdea si dragostea, pe care le arata Apostolul cand spune:
"Si acum raman acestea trei: credinta, nadejdea si dragostea. Iar mai mare dintre acestea este dragostea."Dintre aceste trei virturi crestine cuprinzatoare, izavorasc altele: rugaciunea, postul si milostenia, care odraslind din credinta, prin nadejde, intru dragoste, se fac bine primite de Dumnezeu. Alte virtuti crestine care inca mai apar sunt : intelepciunea, dreptatea, barbatia si cumpatarea.
Credinta este, dupa cum ne invata sfantul apostol Pavel
incredintarea celor nadajduite, dovedirea lucrurilor celor nevazute. Prin ea cei din vechime au dat buna lor marturie. Evr. 11,1 Credinta ortodoxa, soborniceasca si apostoleasca este sa credem din inima si din gura sa marturisim un Dumnezeu in trei ipostase:
"caci cu inima sa crede spre dreptate, iar cu gura sa marturiseste spre mantuire" Rom 10,10Nadejdea este o incredere adevarata in Dumnezeu, data in inima omului prin insuflare si iluminare de la Dumnezeu, ca sa nu deznadajduiasca vreodata de harul lui Dumnezeu, atat pentru iertarea pacatelor, cat si pentru oricare cerere, cand se cere un lucru bun, fie dintre lucrurile vremelnice, fie dintre cele vesnice.
"Nu lepadati dar increderea voastra, care are mare rasplatire." (Evr 10,35) "Caci prin nadejde ne-am mantuit; dar nadejdea care se vede, nu mai e nadejde. Cum ar nadajdui cineva ceea ce vede ? iar daca nadajduim ceea ce nu vedem, asteptam prin rabdare." (Rom 8, 24-25)Dragostea pentru Dumnezeu si pentru aproapele se cuprinde in cele zece porunci dumnezeiesti, pe care Domnul nostru Iisus Hristos le-a intarit in Legea cea noua si pe care le-a propovaduit mai deplin, pentru care se spune:
"Deci cel ce va strica una din aceste porunci, foarte mici, si va invata asa pe oameni , foarte mic se va chema in Imparatia lui Dumnezeu; iar cel ce la va face si va invata si pe altii, acesta mare se va chema in Imparatia Cerurilor."Rugaciunea este o cerere catre Dumnezeu, izvorata dintr-o credinta fierbinte, cu nadejdea ca vom capata ceea ce am cerut , potrivit cu voia Lui. Este o suire a mintii si a vointei noastre la Dumnezeu , prin care Il slavim, Il rugam sau Ii multumim pentru binefacerile Sale catre noi.
Postul este o infranare de la toate sau numai de la unle dintre mancari, la fel de la bauturi si de la toate cele lumesti si de la poftele cele rele, pentru a face mai bine rugaciunea si sa imbuneze pe Dumnezeu, pentru a impietri pofta trupului si a primi hartul lui Dumnezeu. "Ci în toate înfăţişându-ne pe noi înşine ca slujitori ai lui Dumnezeu, în multă răbdare, în necazuri, în nevoi, în strâmtorări,"(2Cor 6,4); " Sunaţi din trâmbiţă în Sion, gătiţi postiri sfinte, prăznuiţi sărbătoarea cea pentru toţi!" " Între tindă şi altar să plângă preoţii, slujitorii Domnului, şi să zică: "Milostiveşte-Te, Doamne, către poporul Tău şi nu face de ocară moştenirea Ta ca să-şi bată joc de ea neamurile!" Pentru ce să se spună printre neamuri: "Unde este Dumnezeul lor?"(Ioel 2,15 si 17)
Milostenia este o fapta a indurarii, prin care cineva face bine sufletului sau trupului altcuiva in nevoie, fara a-l cunoaste. "Căci milostenia izbăveşte de la moarte şi curăţă orice păcat. Cei ce fac milostenie şi dreptate vor trăi mult."(Tob 12,9) " Iisus i-a zis: Dacă voieşti să fii desăvârşit, du-te, vinde averea ta, dă-o săracilor şi vei avea comoară în cer; după aceea, vino şi urmează-Mi."(Mt 19,21) " Iar Împăratul, răspunzând, va zice către ei: Adevărat zic vouă, întrucât aţi făcut unuia dintr-aceşti fraţi ai Mei, prea mici,@ Mie Mi-aţi făcut."(Mt 25,40) "Iar Corneliu, căutând spre el şi înfricoşându-se, a zis: Ce este, Doamne? Şi îngerul i-a zis: Rugăciunile tale şi milosteniile tale s-au suit, spre pomenire, înaintea lui Dumnezeu"(FA 10,4)
Marturisirea de Credinta a Bisericii Ortodoxe