Semintele de chia sunt seminte comestibile care cresc in mod abundent in sudul Mexicului, facand parte din familia mentei. Chia facea parte din dieta de supravietuire a aztecilor, dar mai ales in diferite ritualuri ale acestora.
Este foarte bogata in acizi grasi omega 3, mult mai mult decat semintele de in. Un alt avantaj pe care-l are fata de semintele de in este acela ca sunt atat de bogate in antioxidantiincat semintele nu se deterioreaza si pot fi pastrate pentru perioade mai lungi de timp fara a deveni rancede.
Proprietatile semintelor de chia sunt nenumarate.
Ofera un procent ridicat de fibra (25 gr chia va ofera cca 7 gr fibre), precum si calciu, fosfor, magneziu, mangan, fier, zinc. Chia contine mai multe proteine decât cerealele. Comparati continutul de 19-23% al semintelor de chia cu cel al graului (14%), porumbului (14%), orezului (8,5%), ovazului (15,3%) si orzului (9,2%).
Semintele chia au de 30 ori mai multi antioxidanti decat afinele, de 6 ori mai mult calciu decat laptele integral, de 3 ori mai mult fier decat spanacul, de 15 ori mai mult magneziu decat in broccoli, de 8 ori mai mult omega 3 decat somonul, cu 50% mai mult acid folic decat sparanghelul, cu 25% mai multe fibre decat inul.Sunt foarte bune pentru diabetici, atat prin indicele glicemic mic, cat si prin faptul ca imprima o digestie lenta.
Semintele de chia sunt bune si pentru cei care fac sport. Inainte de antrenament sau competitie sportiva in care aveti nevoie sa fiti hidratat, beti seminte de chia inmuiate in apa pentru ca hidrateaza bine organismul. Semintele de chia sunt folosite de atleti pentru rezistenta si hidratarea pe care le-o ofera, inhiba apetitul, ajutand astfel la scaderea in greutate, scade nivelul colesterolului rau.
Sursa text: driedfruits.ro