Siropul de papadie, un remediu excelent in bolile de ficat
Papadia este o planta cu calitati terapeutice de exceptie si ar trebui sa nu lipseasca din terapia de primavara a fiecarei persoane. Principala sa functie, intr-adevar, este cea depurativÄ si detoxifianta a sangelui si ficatului. Se utilizeazÄ in tratamentele naturiste sub diverse forme: â infuzie din doua lingurite planta uscata la 250 ml apa clocotita; se infuzeaza 10-15 minute, se strecoarÄ si se beau zilnic 2-3 ceaiuri putin amarui, dupa mesele principale, timp de 4-6 saptamani, avand efecte in purificarea sangelui, icter, colecistite, dischinezie biliara, normalizarea circulatiei sangelui, ateroscleroza, reumatism, guta, afectiuni cronice ale aparatului urinar, vindecarea varicelor si ulcerelor varicoase Åi eliminarea toxinelor din organism;
1. Decoct din 30-50 g radacini si frunze proaspete puse în 1 litru apa rece; se lasa la macerat peste noapte, iar în dimineata urmÄtoare se fierbe timp de 10 minute, se infuzeaza 4 ore, se strecoara si se beau 2 ceaiuri indulcite cu miere pe zi, unul cu 30 de minute înainte de micul dejun si altul la o ora dupa micul dejun, avand efecte în bolile de rinichi, insuficienta hepatica, tulburari digestive, dispepsii, icter cataral si hemoragii interne;
2. Tulpini (tije) fragede, mestecate in gura, pe stomacul gol, câte 5-8 bucati pe zi, timp de 2-4 sÄptÄmani, cu efecte de ameliorare rapida a durerilor reumatice Åi a inflamatiilor glandulare Åi hepatice, stimularea functiei vezicii biliare cu dizolvarea si eliminarea calculilor biliari, combaterea dischineziei biliare, gastrite hiperacide, aterosclerozÄ, guta, depurarea sangelui, afectiuni ale splinei, evitarea starii de obosealÄ si lipsa de energie. Persoanele astenice si obosite vor simti din primele zile o senzatie de revigorare a vitalitatii corpului;
3. Sirop de
papadie din 300 g flori în 1 litru apa rece; se incalzeste la foc redus panÄ la fierbere, se lasÄ sa infuzeze, acoperit, peste noapte, se strecoara, se stoarce sucul si se adaugÄ 1 kg zahar, sucul de la ½ lamaie. Se mai fierbe la foc redus, in vas descoperit, fara a distruge vitaminele, pana se ajunge la consistenta de sirop. Se consumÄ pe paine cu unt, dand un gust placut, cu efecte in bolile de ficat si ca depurativ al sangelui.
Sursa : ziarullumina.ro