Primele însemnări despre Iisus, descoperite în tablete de 2000 de ani

Tocmai a fost confirmată autenticitatea unor tablete vechi de 2000 de ani ce par să includă primele cuvinte despre Iisus scrise vreodată.

Un grup de cercetători au petrecut ultimii 8 ani analizând o serie de tablete din plumb în speranța certificării lor ca fiind autentice. Acestea au fost descoperite inițial în 2008, dar au avut un traseu foarte tumultos până să ajungă în mâinile unor arheologi cu experiență. Aceștia din urmă, după o analiză îndelungată au confirmat că sunt autentice. Pe lângă valoarea faptului că sunt foarte vechi, s-ar putea să fie primele materiale tipărite cu cuvinte despre Iisus existente.

După foarte mulți ani de speculații legate de editarea textelor biblice de către liderii religioșii din ultimele secole, aceste tablete oferă o viziune necenzurată asupra activității lui Iisus pe pământ, a filozofiilor sale și alte câtorva detalii istorice din acea perioadă.

Pe tabletele ce par a avea o vechime de aproximativ 2000 de ani se vede și prima schiță cu Iisus, pe lângă o serie de istorisiri din acea perioadă. Ca format, așa-numitele pagini de plumb sunt prinse împreună cu niște inele, într-un fel de carte legată. Inițial, au fost descoperite în Iordania în 2008 de către un beduin iordanian.

Conform unei studii independente, ce a inclus atât analiza metalului folosit cât și a simbolurilor redactate, s-a ajuns la concluzia că tabletele au fost realizate la scurt timp după ce Iisus a început să propovăduiască Evanghelia împreună cu discipolii săi. Conform traducerilor, cele mai multe referințe din tablete sunt către acțiunile lui Iisus desfășurate alături de ucenici.

Cum era de altfel de așteptat când vine vorba de viața lui Iisus, dezvăluirile din aceste tablete au potențialul de a zdruncina destul de puternic bazele religiilor actuale și nici măcar nu vizează doar creștinii, ci și evreii și musulmanii.

Printre revelații se numără faptul că Iisus nu încerca să creeze propria religie, ci, în schimb, încerca să aducă în actualitate un set de învățături și principii religioase de pe vremea regelui David. În plus, Dumnezeul pe care îl slăvea era atât masculin, cât și feminin. Pe aceleași tablete din plumb, Iisus se pare că insista pe faptul că slujirea Domnului trebuia să se desfășoare în templul lui Solomon, unde a și avut loc scena din Biblie cu gonirea negustorilor de pe treptele templului.

David și Jennifer Elkington, persoanele responsabile de analiza și traducerea tabletelor au încercat să facă o campanie pentru recunoașterea autenticității și protejării lor încă din 2009, dar au întâmpinat proteste majore din partea creștinilor evanghelici. Aceștia din urmă, vor să le clasifice ca fiind false.


Autor: Viviana