AFP: In Romania, votul trece pe la uşa bisericii
In anii de regim comunist din Romania, nu era bine să-ţi afişezi credinţa in Dumnezeu, dar acum mulţi candidaţi din alegerile prezidenţiale dau dovadă de un spirit religios ostentativ, in această ţară majoritar ortodoxă, comentează AFP, potrivit Realitatea TV.
Preşedintele liberal-democrat Traian Băsescu sau principalul său rival, social-democratul Mircea Geoană, işi fac cruce vizibil, inainte de a intra pe scenă la mitingurile electorale.
Ei s-au dus de mai multe ori la diverse biserici, ascultand slujba cu o mină gravă şi primind binecuvantarea preoţilor. Cel mai adesea, in prezenţa camerelor.
"Oamenii politici folosesc acest lucru pentru a caştiga capital de imagine, in această ţară in care Biserica se bucură de un mare respect", explică sociologul Mircea Chivu.
In condiţiile in care aproape 87% dintre romani s-au declarat ortodocşi la ultimul recensămant, ar fi de neconceput ca cineva să-şi afirme ateismul, dacă vrea să obţină voturi. Astfel, la o dezbatere televizată inaintea alegerilor prezidenţiale din 1996, candidatul creştin-democrat Emil Constantinescu l-a intrebat pe preşedintele in exerciţiu Ion Iliescu dacă el crede in Dumnezeu. Fost responsabil al Partidului Comunist, Iliescu a incercat să ocolească intrebarea, aminteşte AFP. Potrivit analiştilor, stanjeneala evidentă a lui Iliescu a convins mulţi indecişi să voteze pentru Constantinescu, acesta caştigand in cele din urmă scrutinul.
De atunci, inaugurarea de biserici sau intronizarea prelaţilor, toate au fost ocazii bune pentru politicienii in căutare de popularitate, chiar dacă unii credincioşi sunt insă nemulţumiţi să vadă cum politicienii trec prin faţa lor, nemaistand la coadă pentru a intra in biserică.
Criticandu-l din acest punct de vedere pe liderul opoziţiei Mircea Geoană, editorialistul de la Gandul, Cristian Tudor Popescu, se intreabă care sunt motivele acestuia. "Oare face asta pentru a-i fi iertate păcatele sau pentru a face un uriaş semn al crucii, in faţa camerelor, ştiind că asta place electoratului?", se intreabă el, citat de AFP.
Biserica Ortodoxă işi afirmă neutralitatea politică şi asigură că nu poate impiedica niciun credincios să participe la slujbă.
ar, dacă o decizie a Sfantului Sinod autoriezază preoţii să candideze pentru posturi de consilieri departamentali, purtătorul de cuvant al Patriarhiei, preotul Constantin Stoica, asigură pentru AFP că "nu este vorba de a face politica partidelor, ci politica acelor comunităţi".
Analiştii denunţă o confuzie intre stat şi Biserică, intreţinută "mai ales de oamenii politici", in pofida statutului laic al ţării.
"In momentul in care preşedintele Romaniei, deci al tuturor romanilor, sărută mana Patriarhului ortodox, statul este pus intr-o situaţie de subordonare in faţa Bisericii", spune politologul Cristian Parvulescu, vorbind espre depunerea jurămantului de către Băsescu.
In 2006, o plangere depusă de un profesor, care le cerea autorităţilor să retragă icoanele din şcoli, a provocat o dezbatere fără precedent in Romania. După mai multe decizii judecătoreşti contradictorii, Curtea Supremă a decis in mai in favoarea menţinerii simbolurilor religioase.
Sursa : http://www.ziua.ro/