Sfanta Monica, mama sfantului Augustin

Intr-unul din discursurile sale, Papa Benedict al XVI-lea afirma despre sfanta Monica cum ca este un exemplu de urmat si o incurajare pentru mamele din vremurile noastre, care trebuie sa dea o invatatură sanatoasă copiilor lor si sa nu inceteze a se ruga pentru ei. Rugaciunile si lacrimile ei au daruit Bisericii pe unul dintre cei mai mari invatatori ai crestinătatii. Intr-adevar, sfanta Monica a fost o mama si o sotie cu o conduita demna de urmat.

Despre sfanta Monica stim ca s-a nascut la Tagaste, in anul 332, intr-o familie crestina instarita. Contrar obiceiului timpului, i s-a permis sa studieze si ea a profitat de aceasta oportunitate citind cu mult folos Sfanta Scriptura. Mai tarziu, s-a casatorit cu Patriciu, un tanăr legionar ce implinea diferite functii in administratia locală si care apartinea unei familii oneste si cu bunastare. Dar singurul lucru pe care trebuia sa-l realizeze Monica era convertirea acestuia. Tocmai acesta a fost motivul pentru care a acceptat sa se casatorească cu el: speranta că il va converti.

Viata de familie a fost curand animata de nasterea a trei copii: Augustin, Navigiu si o fata (Perpetua) care, casatorita si apoi ramasa vaduva, a ajuns stareta la manastirea de femei din Hippona.

Pentru Patriciu, care iai respecta si isi iubea foarte mult sotia si copiii, faptul de a se fi casatorit cu Monica a insemnat o mare sansa, cum se poate constata din cele povestite de fiul sau, Augustin, in Confesiuni: "Educata in castitate si cumpatare, ea a fost credincioasa sotului si a cautat sa-l castige pentru Tine [Dumnezeule], vorbindu-i despre Tine prin elocinta vietii sale morale, cu care Tu ai impodobit-o, facand-o iubita si admirata de dansul. Ea a tolerat infidelitatile sotului cu atata resemnare, incat niciodata nu s-a certat cu el din aceasta cauza. El era, in ciuda acestui fapt, foarte afectuos, dar uneori si irascibil. Ea nu opunea rezistenta sotului cand se mania, nici prin fapte si nici prin cuvinte. Apoi, cand mania disparea si revenea linistea, la momentul oportun, isi prezenta propriile justificari privind modul sau de a fi".

In ceea ce il priveste pe Augustin, existenta lui a fost schimbata de perseverenta in rugaciune a sfintei Monica. Dupa un parcurs anevoios si datorita credintei mamei sale, Augustin s-a deschis din ce in ce mai mult spre plinatatea adevarului si a iubirii, pana la convertirea sa, petrecuta la Milano, sub calauzirea episcopului Ambroziu. Dupa ce a fost botezat, Augustin si mama lui si-au propus sa revina in Africa. In portul Ostia, langa Roma, in asteptarea imbarcarii, Monica se imbolnaveste si moare in cateva zile, fericita si impacata ca a reusit sa-si vada fiul intrat in sanul Bisericii. Ea a fost îngropata in Ostia si sfintele ei moaste au fost transferate in cripta unei biserici, in secolul al VI-lea. Noua secole mai târziu, moastele sfintei Monica au fost duse la Roma.

Exemplul acestei mame si sotii ne indeamna si pe noi sa reflectam asupra dificultatilor care exista si astazi in raporturile familiale. Monica, femeie inteleapta si tare in credinta, ne invita sa nu ne descurajam, ci sa perseveram in a-i indemna pe toti sotii sa pastreze ferma increderea in Dumnezeu si, atasandu-se cu statornicie pe calea rugaciunii, sa poată gusta fericirea implinirii familiale.

Stefan Tamas

* * *


Autor: Viviana