Dreptul Iov

Sfantul si Dreptul Iov indelung-rabdatorul a fost unul dintre dreptii Vechiului Testament. Biserica Ortodoxa il praznuieste pe 6 mai.

Iov a trait in Arabia aproape 2000 de ani inainte de Hristos; numele tatalui sau a fost Zareth si numele mamei lui era Bosora. In conformitate cu Cartea lui Iov din Vechiul Testament, el a trait in tara Uz (a carei localizare nu este cunoscuta). Iov a fost un om extrem de bogat pentru timpul sau si a fost declarat a fi cel mai mare om printre oamenii din Orient. De asemenea, el a fost neprihanit, prosper, si a avut o familie mare.

Iov a pierdut brusc familia si bogatia sa, insa si-a pastrat integritatea lui ai credinta in Dumnezeu, si a fost in cele din urma rasplatit cu prosperitate, chiar mai mare decat inainte. Iov a trait 248 ani, suficient de mult pentru a-si vedea stranepotii. Din toata viata sa, 140 de ani i-a trait dupa incercarile la care l-a supus Dumnezeu, care au inceput atunci cand avea 79 de ani.
Iov este considerat un model de rabdare de fiecare suferinta pe care Dumnezeu o ingăduie peste noi, si o imagine profetica a suferintei a Domnului Iisus Hristos. — Prologul de la Ohrida

Iov este mentionat si in Cartea lui Ezechiel (14, 14 si 20), impreuna cu Noe si Daniel, ca fiind cel care, asemenea acestora, si-ar mantui sufletul prin neprihanirea lui.

Fiul omului, daca vreo tara ar pacatui inaintea Mea, abatandu-se in chip nelegiuit de la Mine, si Eu as intinde mana Mea asupra ei, as zdrobi in ea tot spicul de grau si as trimite asupra ei foametea si as incepe sa pierd in ea pe oameni si dobitoace;
Daca s-ar afla acolo cei trei barbati: Noe, Daniel si Iov, apoi acestia, prin dreptatea lor, si-ar scapa numai viata lor, zice Domnul Dumnezeu. Apoi Noe, Daniel si Iov, aflandu-se in ea, precum este adevarat ca Eu sunt viu, zice Domnul, tot asa este de adevărat ca n-ar scapa nici fii, nici fiice; prin dreptatea lor ei si-ar scapa numai viata lor.


Cartea lui Iov este impartita in cinci parti, cu un prolog si un epilog scrise in proza, si cu trei parti de mijloc scrise in poezie.
Ea vorbeste despre o tema dificila: suferinta dreptului; si este pomenita in Noul Testament in Epistola soborniceasca a Sfantului Apostol Iacov 5,11:

Iata, noi fericim pe cei ce au rabdat: ati auzit de rabdarea lui Iov si ati vazut sfarsitul harazit lui de Domnul; ca mult-milostiv este Domnul si indurator.


Tropar

Bogatia virtutilor lui Iov vazand-o vrajmasul dreptilor, a uneltit a o fura, si rupand turnul trupului, vistieria duhului nu a furat; caci a aflat intrarmat sufletul cel fara prihana, iara pe mine si golindu-ma m-a robit. Deci mai inainte de sfarsit intampinandu-ma, izbaveste-ma de cel viclean, Mantuitorule, si ma manuieste.

Ca un adevarat si drept de Dumnezeu cinstitor si fara prihana, si sfintit aratandu-te, preamarite, sluga lui Dumnezeu cea adevarata, ai luminat lumea cu rabdarea ta, prearabdatorule ai preaviteazule. Pentru aceasta toti, de Dumnezeu inteleptite Iov, laudam pomenirea ta.

Dionisie din Furna arata ca sfantul si dreptul Iov se zugraveste in chipul unui batran, cu barba rotunda, purtand pe cap o coroana si in maini avand un inscris pe care zice: Fie numele Domnului binecuvantat!
Dionisie arat si cum se zugravesc cateva scene din viata lui Iov- cum ramane acesta fara de averi, cand se gasea in suferinta si cand este din nou daruit cu averi si cu alti feciori si fete.
Iar cand se zugrveste suferinta lui Iov, Dionisie arata ca acesta e infatisat plin de rani, zacand pe un morman de gunoi, in afara unei cetati, iar in jurul lui sotia si cei trei prieteni ai lui, vorbind cu el. Iar sotia ii spune: Blesteama-L pe Dumnezeu si mori!. Dar Iov, privind spre ea manios, zice: Vorbesti cum ar vorbi una din femeile nebune! Ce? Daca am primit de la Dumnezeu cele bune, nu vom primi oare si pe cele rele? ...Domnul a dat, Domnul a luat; fie numele Domnului binecuvantat!

http://ro.orthodoxwiki.org/











Autor: Viviana