Mormântul profetului Iona, distrus de militanţii Statului Islamic. Zeci de lăcaşe de cult au fost demolate în ultimele zile

Insurgenţii jihadişti distrug morminte şi lăcaşe de cult în drumul lor spre Bagdad. Mai multe materiale video postate de aceştia pe diferite reţele de socializare arată cum monumente istorice cu valoare inestimabilă, multe parte din patrimoniul naţional irakian, sunt dărâmate la comanda liderilor Statului Islamic.
Atacurile au avut loc în oraşul Mosul, al doilea oraş ca mărime din Irak, aflat la nord de Bagdad. Mai mulţi indivizi, cu cagule şi ciocane, sunt filmaţi în timp ce distrug lăcaşurile de cult şi mormintele aflate în patrimoniul naţional al Irakului. Una dintre cele mai semnificative distrugeri a avut loc la mormântul Profetului Iona, venerat atât de creştini cât şi de musulmani deopotrivă.

Mormântul profetului a fost distrus în totalitate, conform martorilor oculari. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la mormântul profetului Seth, fiul lui Adam şi al Evei, unde excavatoarele şi buldozerele au distrus orice structură ce amintea de prezenţa creştinismului pe teritoriul Irakului.

În Mosul şi Tal Afar, oraşe aflate sub controlul Statului Islamic, câteva zeci de lăcaşe de cult au fost distruse în ultimele săptămâni. Un oficial local, pe numele său Zuhair Al-Chalabi a declarat pentru canalul de ştiri IrakiNews.com: „Elemente insurgente aparţinând Statului Islamic şi al Levantului (SIIL) controlează regiunea Mosul. Au intrat în mai multe biserici şi moschei şi au distrus relicve ale profeţilor Iona şi Seth. Distrugerile sunt iremediabile.”

Liderii califatului autoproclamat al Statului Islamic consideră că venerarea relicvelor este un păcat şi trebuie pedepsit ca atare.

Noi crime ies la iveală

Atacurile s-au întâmplat pe fondul unor incidente ce scot la iveală noi crime şi abuzuri ale insurgenţilor. Peste 50 de cadavre au fost descoperite de autorităţile irakiene în zone agricole din afara oraşului Hillah, la sud de Bagdad.

Purtătorul de cuvânt al armatei Irakiene, brigadier-general Saad Maan Ibrahim, a mărturisit că majoritatea victimelor erau legate la mâini şi la ochi, prezentând urme de împuşcături.
Descoperirea sumbră din Hillah, un oraş predominant şiit, aflat la circa 100 de kilometri de Bagdad, întăreşte convingerea că războiul este unul de natură confesională, cu abuzuri comise direct împotriva minoritâţii şiite din Irak. .

Victimele erau cu toţii bărbaţi, cu vârste cuprinse între 25 şi 40, investigaţia concluzionând că au fost ucişi cu doar câteva zile înainte, a declarat unul dintre medicii militari, sub protecţia anonimatului.
Statul Islamic al Irakului şi Levantului (SIIL) este un grup jihadist activ în Irak şi Siria. Grupul SIIL, condus din 2010 de către Abu Bakr al-Baghdadi, controlează acum teritorii extinse din vestul Irakului şi estul Siriei.

Extinderea autorităţii SIIL în nordul Irakului semnalează o influenţă tot mai mare a organizaţiei islamice radicale şi ameninţă cu grade mari de violenţă şi instabilitate.

Islamiştii radicali din Irak şi Siria au anunţat instaurarea unui califat în regiunile pe care le controlează. Potrivit unei harţi răspândite pe reţelele de socializare de membrii SIIL, grupul islamist îşi propune să-şi extindă graniţele până în 2020 şi în Europa. Statul Islamic vrea să preia controlul şi asupra ţărilor balcanice , inclusiv asupra Greciei, României, Bulgariei, dar şi a Spaniei.


Sursa text: https://ro.stiri.yahoo.com/


Autor: Viviana