Usturoiul

Usturoiul a fost considerat mult timp un medicament minune obtinut din plante, datorita exceptionalelor efecte terapeutice si puterilor vindecatoare care i-au fost atribuite.
Denumirea botanica este de  Allium sativum , face parte din familia N.O. Liliaceae.
Usturoiul obisnuit, membru al aceleiasi familii de plante din care apartine si ceapa, este de o asemenea vechime incat este dificil sa descoperi tara din care isi are originile sigure, el fiind mentionat pentru prima oara intr-un tratat medical sanscrit, cu 5000 de ani in urma.
Proprietatile active ale usturoiului depind de un ulei esential, volatil, intepator, care se poate obtine rapid prin distilare cu apa. Acest ulei este bogat in sulf, dar nu contine oxigen. Din acest motiv apare si mirosul pregnant. In vremurile vechi, usturoiul era folosit pentru tratarea leprei si a varsatului.  Folsirea lui ca antiseptic este recomandata din cele mai inaintate timpuri. Unguentele si lotiunile pe baza de usturoi sunt adesea folosite pentru  tratarea unor inflamatii puternice. Era folosit de asemenea ca si cataplasma pentru rani grave.
Siropul de usturoi este o adevarata comoara pentru tratarea racelilor, astmului, raguselilor, tusei, dificultatilor in respiratie si multe alte afectiuni ale plamanilor, mai ales in bronsite cornice, prin puterile sale expectorante. Frectionand pe piept si pe spate intre omoplati cu un amestec din bulbi sfaramati se poate vindeca tusea. Se spune ca infuzia de catei sfaramati, luata inainte si dupa fiecare masa, are efecte pozitive impotriva epilepsiei.

Un catel sau doi de usturoi amestecati cu miere si luati doua sau trei seri la rand este benefic pentru tratarea reumatismului si arterosclerozei.Efectul diuretic al usturoiului trateaza edemul si previne o viitoare formare a acestuia. Este folosit si pentru tratarea celor ce sufera de isterie.Sucul de usturoi facut prin fierberea in lapte a cateilor de usturoi sfaramati este folosit pe post de vermifug.Usturoiul crud este folosit in combaterea acneei. Exista dovezi clare si despre faptul ca ajuta la scaderea nivelului colesterolului.Usturoiul reduce aparitia riscului de aparitie a eclampsiei – presiune ridicata a sangelui si retinerea proteinelor in urina – in timpul sarcinii. De asemenea poate imbunatati greutatea la nastere a bebelusilor care sunt se dezvolta corespunzator, fiind prea mici.

Stiinta moderna a demonstrat ca usturoiul este un puternic antibiotic cu o larga gama de aplicabilitate. Deoarece corpul nu opune rezistenta usturoiului, efectele lui benefice se pastreaza pe un timp indelungat. Este singurul antibiotic care ucide bateriile si protejeaza corpul in acelasi timp.Componentul activ principal din usturoi – aliicin – are efecte antimicrobiene si cardioprotective si este folosit pentru usurarea durerilor cardiace.Usturoiul are de asemenea si  efect antifungus. Aliicin-ul dezactiveaza amibele ce produc dizenteria si protejeaza impotriva tantarilor.Studiile au demonstrat ca usturoiul are un puternic efect antioxidant. Ajuta la digestie si tine mucoasa stomacala sanatoasa. De-a lungul timpului au fost publicate numeroase informatii si dezvaluiri despre rolul usturoiului impotriva cancerului stomacal si la san. Este foarte bine stiut faptul ca aceasta planta intareste sistemul imunitar care este foarte important pentru lupta impotriva cancerului. Cercetari recente demonstreaza clar ca usturoiul functioneaza atunci cand este vorba de prevenirea si tratarea cancerului.

Cum se administreaza usturoiul

Usturoiul ca atare
Se consuma 2-4 catei de usturoi zilnic, in timpul mesei sau, daca il suportati, intre mese, cand are efectul terapeutic cel mai puternic. Practic, nu exista limita pentru cura cu usturoi, care poate fi consumat zilnic, fara probleme, pentru perioade lungi de timp. Unii cercetatori sustin, totusi, ca este bine ca dupa 3 saptamani de consum, sa se urmeze o saptamana de pauza, pentru a nu obisnui organismul cu acest remediu, lucru care ar duce la diminuarea eficientei sale terapeutice.

Mujdeiul
Este forma ideala de consum pentru tratamentul unor boli unde este necesara ingerarea zilnica a unei cantitati mai mari de usturoi. Se piseaza marunt 7 catei de usturoi, se pune un varf de cutit de sare, un sfert de lamaie stoarsa, o lingurita de ulei de masline presat la rece si o jumatate de legatura de patrunjel taiat foarte fin. Se amesteca bine, apoi se lasa sa se patrunda vreme de 10-20 de minute, dupa care mujdeiul este gata. Daca simtiti nevoia, puteti sa adaugati si cateva linguri de apa plata sau de izvor, pentru a-l dilua si a-i reduce astfel efectul iritant. Se consuma in 1-2 reprize, pe parcursul unei zile. Este mai bine tolerat de organism decat usturoiul simplu, pentru ca ingredientele din mujdei (sarea, sucul de lamaie, patrunjelul) compenseaza efectul sau usor iritant, stimuleaza digestia (care poate fi incetinita de anumiti compusi din usturoi), reduce chiar si din mirosul neplacut. Uleiul de masline ii potenteaza actiunea de reducere a colesterolului, precum si efectul benefic in cazul litiazei biliare.

Decoctul in lapte
Se foloseste in afectiunile respiratorii si contra viermilor intestinali si se consuma cat de fierbinte se poate suporta, dimineata si seara. Iata reteta de preparare: se spala si se taie marunt o capatana de usturoi cu tot cu coaja, apoi se fierbe vreme de cinci minute intr-o cana de lapte, dupa care preparatul se lasa sa se raceasca acoperit, vreme de 10 minute. Se strecoara si se administreaza cat de cald posibil.

Siropul de usturoi
Se amesteca foarte bine 10-15 catei de usturoi pisati cu 20 de linguri de miere de salcam, dupa care se pune totul intr-un borcan si se lasa sa macereze vreme de doua saptamani. In final, se strecoara amestecul, si din preparatul astfel obtinut, se administreaza cate 2-3 lingurite, de trei ori pe zi.

Maceratul in alcool
Doua capatani de usturoi se taie marunt si se pun la macerat intr-un borcan transparent (de 500 g) cu alcool de 70 de grade. Vasul se inchide ermetic. Atunci cand continutul borcanului capata culoarea paiului (galben), procesul de macerare s-a incheiat. Preparatul se filtreaza prin tifon si se pastreaza inchis ermetic. Se administreaza de regula cate 3-4 lingurite pe zi.

Cataplasma cu usturoi
Se zdrobesc 5-7 catei de usturoi, se invelesc in tifon subtire si apoi se aplica pe zona afectata, unde se tin vreme de 30-60 de minute, chiar si mai putin, daca simtiti ca nu suportati efectul iritant pe piele. Este bine ca peste cataplasma sa se puna si o folie de plastic, pentru a impiedica evaporarea unor substante active, dar si pentru a limita raspandirea mirosului.


Autor: Viviana M.