Urzica

Descriere
Un medic a aratat odata intr-un discurs la radio ca urzica - numita si urzica-creata, urzica- mare sau urzica-de-padure - este una dintre cele mai bune plante de leac pe care le avem. Deci daca oamenii ar sti ce efect tamaduitor are, n-ar mai cultiva decti urzici. Din pacate sint foarte putini cei care cunosc acest lucru. Urzica este curativa incepind de la radacina, continuand cu tulpina si frunzele si terminand cu florile.

Urzica este cea mai buna planta de leac depurativa si hematopoetica. Avand si o influenta pozitiva asupra pancreasului, ceaiul de urzici scade nivelul glicemiei (al zaharului din singe). El vindeca si bolile si inflamatiile cailor urinare, precum si retentia urinara patologica Avand in acelasi timp si efect usor laxativ, este recomandabil mai cu seama pentru o cura de primavara. In medicina populara, cura cu ceaiul de urzici este propusa pe o durata de mai multe saptamani in afectiunile hepatice, biliare si splenice (chiar in cazul tumorii la splina), la secretii abundente ale stomacului si aparatului respirator, la crampele si ulcerele stomacale, la ulcerele intestinale si bolile de piept. Pentru a mentine valoroasele substante active, ceaiul se prepara doar prin oparire. Ca mijloc profilactic insa, se bea o singura ceasca cu ceai de urzici zilnic, tot timpul anului. Este de mare ajutor si in viroze si infectii bacteriene. De la o anumita varsta incolo se diminueaza cantitatea de fier din organism. Apar de aceea stari de oboseala, chiar epuizare, omul se simte batran si cu mai putina putere de munca. In acest caz, urzica proaspata care contine fier, poate fi folosita cu mare succes. Ea ne ajuta sa depasim acest punct critic. Dupa o cura de urzici ne simtim, relativ repede, mai bine din punct de vedere fizic, energia si puterea de munca ne revin, renastem si inflorim vizibil.

Datorita substantelor sale active hematopoetice, este de folos si in cloroze, anemii si alte boli grave ale sangelui. Asociata cu alte plante medicinale, urzica este folosita cu succes si contra leucemiei. Celor ce sufera de orice fel de alergie (si guturaiul de fan intra aici), le recomand sa bea ceai de urzici o perioada mai indelungata. Urzica anihileaza predispozitia la raceli si combate afectiunile artritice si reumatice. Foarte binefacatoare pentru orice par este tinctura de urzica, pe care ne-o putem face singuri din radacini de urzici scoase din pamant primavara sau toamna. A se masa zilnic pielea capului cu aceasta tinctura, iar efectul este evident: pielea capului n-are matreata; parul este des si matasos, cu un luciu frumos. Urzica ajuta excelent si in arterita.

Actiunea urzicii asupra organismului:
- Vitaminizeaza si remineralizeaza organismul.
- Elimina starea de anemie.
- Echilibreaza sistemul de aparare al organismului.
- Curata sangele avand efect detoxifiant.
- Actioneaza bactericid limitand sau inlaturand multiplicarea bacteriilor.
- Are efect benefic in bronsite si astm. Fluidifica secretiile bronsice si favorizeaza eliminarea lor prin expectoratie. Combate tusea.
- Stimuleaza metabolismul.
- Stimuleaza secretia bilei, secretia pancreatica, gastrica si intestinala, stimuleaza peristaltismul intestinal si digestia.
- Combate diareea, dizenteria si starile inflamatorii ale mucoasei tubului digestiv.
- Actioneaza impotriva viermilor intestinali.
- Activeaza procesele fiziologice de formare a eritrocitelor, leucocitelor si trombocitelor.
- Fluidifica sangele.
- Scade glucoza in sange.
- Are actiune hemostatica oprind sangerarea.
- Mareste cantitatea de urina eliminata, contribuind la eliminarea substantelor toxice din sange si in general din organism.
- Favorizeaza eliminarea masiva a acidului uric pe cale renala.
- Stimuleaza secretia glandelor mamare la femeile lauze.
- Activeaza regenerarea tesuturilor si epitelizarea, cicatrizand ranile.
- Influenteaza favorabil reumatismul si guta.
- Provoaca scaderea temperaturii corpului in diferite stari febrile.
- Este tonic capilar si combate matreata.

Urzica e recomandata in urmatoarele afectiuni:
- Afectiuni renale, ale prostatei si ale vezicii urinare.
- Afectiuni circulatorii.
- Efecte benefice in caz de varice, ulcer varicos sau hemoroizi.
- Afectiuni gastrice, hepatice, intestinale.
- Insuficienta secretorie gastrica, hepatica, pancreatica si intestinala.
- Indigestii, enterita, diaree, dizinterie.
- Ulcer duodenal, litiaza biliara si duodenala.
- Tulburari gastrice datorita abuzului de tutun.
- Retentie urinara, uremie, incontinenta urinara.
- Insuficienta galactogena.
- Hemoptizie, hemoragie interna si uterina, metroragie, menstre neregulate, vaginite, leucoree.
- Retentie de apa in organism
- Ascita, reumatism, guta.
- Obezitate, lombago, sciatica si alte nevralgii.
- Amigdalite, pneumonii, bronsita.
- Astm bronsic, alergii.
- Rani, urticarie, psoriazis.
- Alopecie, matreata, seboree.
- Tumori.
- Profilaxia cancerului.
Mod de utilizare:
Urzicile se pot prepara la inceput de primavara sub forma de pireu, mancare cu usturoi, salate, etc. Se poate folosi sucul obtinut din frunze proaspete, pisate si stoarse. Se consuma doua, trei lingurite pe zi.
Pentru revigorare si detoxifiere se poate face o cura cu infuzie de urzica (o lingura de planta proaspata bine maruntita la o cana cu apa clocotita sau o lingurita de pulbere de planta uscata la o cana cu apa clocotita lasata acoperita timp de 15 minute), trei pahare de ceai pe zi, timp de trei, patru saptamani. Nu este bine ca aceasta cura sa depareasca 6 saptamani, excesul fiind daunator.

Cura cu infuzie de urzici mai poate fi folosita in urmatoarele cazuri: litiaza renala si biliara, diabet, guta, retentie de lichide in organism, bronsita, metroragii, hemoragii, dismenoree, diaree, hemoroizi, etc. Pentru tratarea ranilor si grabirea cicatrizarii lor se foloseste o infuzie cu trei, patru lingiuri de frunze maruntite la o cana cu apa clocotita. Se fac bai locale sau se pun comprese.
Pentru tratarea enurezisului si a incontinentei urinare se folosesc seminte de urzica macinate, 2-3 g seara impreuna cu o lingurita de miere.
Pentru tonifierea parului si combaterea matretii, se pot folosi infuzii din 40, 50g frunze maruntite la 1l de apa clocotita. Se lasa 30 minute acoperit, se strecoara si se spala parul.
Se mai poate folosi si un decoct din 250g radacini, tulpini si frunze la 5l apa. Se lasa la fiert 30 de minute, se strecoara si se spala parul.
Urzicile mai pot fi uscate si maruntite, pulberea fiind pastrata si folosita pentru adaos la mancare pentru vitaminizare, mineralizare si intarirea organismului.

Sursa text: http://tratamente.naturale.din.plante.alb.ro si http://sanatate.ele.ro


Autor: Viviana