Lumanarile


Intre obiectele care se intrebuinteaza la sfintele slujbe, o insemnatate speciala o au lumanarile. Neavand cult si nici simboluri, neoprotestantii ataca intrebuintarea lumanarilor in cultul crestin, fara sa aiba un temei scripturistic in argumentarea lor. Ele au fost intrebuintate in cultul divin din cele mai vechi timpuri; din cultul Legii vechi : (1Macabei 4,50)" Şi au tămâiat pe jertfelnic şi au aprins lumânările cele de pe sfeşnic şi luminau în templul Domnului.".

Ele au trecut la Crestinism inca de la inceput. Cand ucenicii lui Hristos si crestinii se adunau sa serbeze frangerea painii si la rugaciuni, ei foloseau lumanari si faclii aprinse : la fiecare slujba se aprindeau lumanari. (FA 20, 7-8) " În ziua întâi a săptămânii (Duminică) adunându-ne noi să frângem pâinea, Pavel, care avea de gând să plece a doua zi, a început să le vorbească şi a prelungit cuvântul lui până la miezul nopţii.Iar în camera de sus, unde erau adunaţi, erau multe lumini aprinse."

In timpul apostolilor si in timpul urmator acestora, nici o serbare religioasa nu se facea fara candele si lumanari aprinse. In timpul persecutiilor, crestinii trebuind sa se adune noaptea si in locuri ascunse au fost nevoiti sa intrebuinteze faclii si lumanari. "Lumină spre descoperirea neamurilor şi slavă poporului Tău Israel."(Lc 2,32)

Lumanarile au insemnatate nu numai pentru luminarea si infrumusetarea bisericii si pentru solemnitatea si stralucirea slujbelor divine ci mai ales pentru simbolul lor. (In 1,5)" Şi lumina luminează în întuneric şi întunericul nu a cuprins-o"
Lumanarea isi are in primul rand importanta ei ca jertfa. Dupa insemnatatea pe care o prezinta painea si vinul ce se aduc jertfa la Sfanta Liturghie, prefacandu-se in sangele si trupul preacurat al Domnului nostru Iisus Hristos,urmeaza ca importanta in al doilea rand jertfa lumanarilor : nici o Liturghie nu se oficiaza fara lumanari aprinse.

Lumina materiala simbolizeaza pe Dumnezeu Insusi,lumina cea eterna care strabate, incalzeste si lumineaza totul, facand sa traiasca natura in jurul Sau. (In 8, 12).:" Deci iarăşi le-a vorbit Iisus zicând: Eu sunt Lumina lumii; cel ce Îmi urmează Mie nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieţii."
Lumina simblolizeaza pe aceea a lui Hristos si invatatura Sa, care ne lumineaza sufletele alungand din ele intunericul pacatelor si ne da viata supranaturala. Lumina simbolizeaza spiritul jertfei de sine, precum si cele trei viruti teologice : credinta, speranta si iubirea si ne aduce aminte ca noi trebuie sa fim fiii Luminii.

(In 12,35)" Deci le-a zis Iisus: Încă puţină vreme Lumina este cu voi. Umblaţi cât aveţi Lumina ca să nu vă prindă întunericul. Căci cel ce umblă în întuneric nu ştie unde merge.

In practica ortodoxa lumanarea aprinsa mai simbolizeaza inceputul rugaciunii,lumina credintei, desteptarea sufletului, lumina harului, trezirea constiintei. Luminile ce se aprind la slujba Sfintei Liturghii precum si la alte slujbe isi au simbolul lor dupa momentele actelor sfinte. Asa in timpul Sfintei Liturghii, lumanarile ce se aduc in fata Evangheliei inseamna lumina invataturii, si inchipuie pe Sfantul Ioan Botezatorul si pe profetii care au vestit venirea lui Hristos. Lumanarea aprinsa la citirea Evangheliei semnifica lumina adevarului biblic. Lumanarile aprinse la Botez semnifica luminarea Duhului Sfant si venirea celui botezat de la intuneric la Lumina. Lumanarile pe care le tin preotii si credinciosii in timpul unei inmormantari semnifica credinta luminata si semnul de bucurie ca cel plecat la Domnul si-a implinit datoria, luptand lupta cea buna.

Lumanarile se aseaza in sfesnice care dupa numarul bratelor isi au simbolul lor : acela cu o lumanare inchipuie unitatea Sfintei Treimi; cel cu 2 lumanari, cele doua firi ale lui Hristos; cel cu 3 lumanari inseamna cele trei persoane dumnezeiesti; cel cu sapte lumini simbolizeaza cele 7 daruri ale Duhului Sfant, cele cu 12 lumini simbolizeaza ceata sfintilor apostoli.

Lumanarile trebuie facute din ceara curata asa cum se scoate din stupul albinei. Pentru ca ceara se culege din cele mai curate si binemirositoare flori si inchipuieste Trupul lui Hristos, fructul Fecioarei Maria, celei pline de mireasma tuturor virtutilor. Ele sunt o jertfa ce se aduce lui Dumnezeu de aceea trebuie sa fie pregatite din materialul cel mai curat.

Apocalipsa 22,5 : "Şi noapte nu va mai fi; şi nu au trebuinţă de lumina lămpii sau de lumina soarelui, pentru că Domnul Dumnezeu le va fi lor lumină şi vor împărăţi în vecii vecilor."


Autor: Viviana M.