Sandu Tudor si Daniil de la Rarau


Impunator ca fizic, cu prestanta de intelectual, cu ochii patrunzatori si arzatori, in care simteai focul launtric al rugaciunii inimii, cu barba alba si ingrijita, parintele Daniil era preotul duhovnic care se impunea de la prima vedere prin infatisarea sa si prin darul lui Dumnezeu.

Dupa ce savarsea Sfanta Liturghie, se dezbraca de vesminte, le punea peste capetele credinciosilor si le citea rugaciuni,in fata Icoanei Facatoare de Minuni a Maicii Domnului, care le implinea rugaciunile mantuitoare si ii vindeca. Parintele Daniil si-a dobandit blandetea si pacea duhovniceasca prin nevointele sihastresti, prin post si rugaciune facand priveghere de toata noaptea. El ajunsese la rugaciunea inainte-vazatoare.

Parintele Daniil era slujitorulunui Altar vazut, intr-o Biserica vazuta,insa predica intrarea crestinului si slujirea in Altarul Inimii. Mintea crestinului este preot care trebuie sa aduca lui Dumnezeu jertfa pe Altarul Inimii sale, rugaciunea curata :"Sunteti temple vii,ale Duhului Sfant. Biserica din afara este menita sa slujeasca Biserica vie. Trebuie sa te inchini cu mana, cu cuvantul dar si cu gandul."

Aprindeti lumanari de ceara, dar aprindeti si inma voastra ca sa arda in focul Duhului Sfant. Chair daca unii oameni sunt alesi de Dumnezeu ca sa slujeasca la Sfintele Altare din Biserici, preotia spirituala este data tuturor credinciosilor. Trebuie sa avem candelele inimii arzand, asemenea celor cinci fecioare intelepte descrise in Sfanta Evanghelie. Altminteri, vom fi azvarliti in intunericul cel mai dinafara al iadului. Fiecare suflet crestin e chemat la Nunta cea de Tasina, unde se va intalni cu Mirele Ceresc, Iisus Hristos, Mantuitorul lumii. Intrati in camara cea mai dinlauntru a inimii voastre si acolo veti descoperi pe Mantuitorul Iisus Hristos Lumina lumii, dupa cum ne-a spus :"Imparatia lui Dumnezeu este inlauntrul vostru." si "Foc am venit sa aduc pe pamant si cat de mult doresc sa se fi aprins in inimle voastre."

Mantuirea noastra inseamna sfintirea si indumnezeirea noastra, ca sa ajungem candele arzatoare vii, care sa arda Harul Dragostei Dumnezeiesti.La rugaciunea inimii trebuie sa ajungem ca sa fim oameni duhovnicesti iar puterea rugaciunii sta in calitate nu in cantitate.. Nu cei ce rostesc cuvinte multe primesc Lumina lui Hristos ci aceia care ard in rugaciune ajung sa primeasca pecetea lui Hristos, pecetea focului Ceresc.

Parintele Daniil era dusmanul celor care se roaga de forma. Rugaciunea nu trebuie sa se transforme intr-un obicei ci sa fie un eveniment, fiindca prin rugaciune ne intalnim cu Dumnezeu. Omul trebuie sa arda in rugaciune si rugaciunea lui sa fie pretioasa fiindca :"Lui Dumnezeu trebuie sa-i dam ce avem mai de pret adica mintea unita cu inima prin rugaciune." Rugaciunea, spunea el, este oglinda sufletului nostru, in care se oglindeste Dumnezeu. De aceea crestinul sa fie gata a se jertfi pe Altarul inimii, pentru slujirea in Dumnezeu si mantuirea aproapelui nostru.

Parintele Daniil predica adevarata inchinare : in duh si adevar, in rugaciunea facuta cu mintea in inima. El nu incarca pe ucenici cu canoane grele ci numai cu unul singur : rugaciunea inimii. dar ca sa jungi sa te rogi, sa iubesti si pe aproapele cu dragoste sfanta crestina, trebuie sa cunosti fiindca :"Iubirea de Dumnezeu este pe masura cunoasterii Lui."

Pe Dumnezeu ajungem sa-L cunoastem din textele Sfintelor Evanghelii, din Psaltire si din Screrile Sfintilor Parinti, pentru scris este: "Cercetaţi Scripturile, că socotiţi că în ele aveţi viaţă veşnică. Şi acelea sunt care mărturisesc despre Mine." (Ioan 5, 39). Dumnezeu doreste schimbarea mintii noastre dintr-o minte mandra si intunecata de pacate intr-una smerita si luminata de darul Duhului Sfant.

Tu, Doamne, Tată! Ca altădată cu glas înalt pe psalt vreau să Te cânt, fără cuvânt rotund învîţat, cu suflet curat vreau să te cânt. Şi, Doamne, Tu Cuvânt! Porneşte roată de vânt să răsune prin lume clopot în hău numele Tau din cântul meu nou. Şi Doamne, Tu Duh! Ridică solar pe vâzduh hulubul sfinţitului foc cu verdeaţa minunii în cioc, să se lumineze în sine tot muntele de humă din mine.

(Viata ieroschimonahului Daniil Tudor, Sfanta manastire Rarau)


Autor: Viviana M.