Licopenul, substanta care ii da si culoarea rosie, continut de aceasta leguma este un bun antioxidant pentru organism, el ajutand in cazul bolilor cardiovasculare.
Aceasta leguma nu vine doar in ajutorul celor care vor sa isi mentina inima tanara, ci si in cazul altor afectiuni precum un colesterol crescut, bolilor vasculare ale membrelor, accidentelor vasculare, cancerului de prostata, etc. Primii care au cultivat aceasta leguma au fost maiasii. Ei au fost cei care au raspandit tomatele peste tot in lume. Rosia este originara din America de Sud si a aparut acum mii de ani.O rosie de marime medie contine aproximativ 25 de calorii si doar 2 grame de grasime. Este una dintre cele mai importante surse de vitamina A si vitamina C, acid folic, calciu, potasiu. O rosie contine o cantitate de fibra similara celei dintr-o felie de piine alba.
Rosiile contin vitaminele A, B1, B2, B5, B6, C, E, K dar si calciu, magneziu, fosfor, magneziu, fier si licopen. O rosie contine in proportie de 94% apa si are doar 22-26 de calorii.
Licopenul, substanta miraculoasa din rosie, lupta impotriva infectiilor,si alaturi de celelalte proprietati ale rosiei se stimuleaza metabolismul, protejeaza ADN-ul celular, are proprietati antiinflamatoare, combate obezitatea, reumatismul, previne riscul aparitiei osteoporozei si a cancerului de prostata. Lycopenul face parte din familia de pigmenti numite carotenoide, compusii naturali care dau culoare fructelor si legumelor. Acesta este cel mai puternic antioxidant din familia carotenoidelor si impreuna cu vitaminele C si E, protejeaza organismul impotriva radicalilor liberi care degradeaza celulele. Cercetatorii au aratat ca sucul de rosii, supele si sosurile contin de de cinci ori mai mult lycopen decit rosia proaspata.
Rosia este o leguma recomandata persoanelor care sufera de diabet, care au infectii respiratorii sau renale, constipatie, hiperaciditate gastrica si care vor sa isi protejeze ficatul. Consumarea unei rosii pe zi este doza recomandata unui adult.
Sucul proaspat de rosii actioneaza asupra organismului ca un energizant, deoarece accelereaza absorbtia zararului din sange. Sucul de rosii elimina toxinele din organism, si, mai ales, din ficat. Datorita continutului de potasiu, rosiile sunt un bun antihipertensiv.
Cine mananca zilnic aproape un kilogram de rosii isi accelereaza metabolismul si reduce nivelul colesterolului.Pe langa proprietatile miraculoase ale fructelor asupra tenului, rosia are aportul ei la sanatatea pielii. Sucul de rosii, proaspat stors, este ideal pentru ten, aplicat sub forma de compresa. Rosia coapta in apa fierbinte si apoi decojita este buna pe post de masca. Rosiile sunt benefice in cazurile unui ten seboreic si cu puncte negre. Compresele cu suc de rosii pe o piele arsa de soare fac minuni si previn aparitia basicilor.Rosia este considerata drept leguma frumusetii, deoarece revigoreaza tenul, ofera luminozitate si stralucire, hidrateaza si regenereaza pielea.
Rosiile necoapte, si in cantitate mica, pot provoca dureri de cap, ameteli, senzatii de arsura datorita saloninei, substanta continuta de rosia verde. Este de preferat sa consumati rosii cu forme neregulate, semn ca au crescut normal. Rosiile se pastreaza la temperatura camerei. Daca sint tinute in friigder, isi pierd atit proprietatile nutritive, cit si aroma. Rosiile care nu sint coapte suficient, trebuie pastrate intr-o punga de hirtie, intepata usor, in care se mai pune un mar sau o para. Aceste fructe elimina o substanta care grabeste coacerea. Peste iarna, rosiile se pot congela.
In lume exista aproape 10.000 de tipuri de rosii, in diferite culori, forme si marimi. Exista rosii cit o cireasa sau rosii mari, carnoase; rosii lunguiete sau rotunde; portocalii, roz, rosu aprins sau inchis. China este cel mai mare producator de rosii din lume, cu o productie de aproximativ 16% din totalul mondial. Peste 60 milioane de rosii sint produse in fiecare an, la nivel mondial.