Cum a ajuns Crăciunul, Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos, sărbătoare a brazilor, a lui Moș Crăciun? Cine l-a inventat pe Moș Crăciun, bătrânul cu barbă albă și cârlionțată, cunoscut de toată lumea ? Ce mecanisme au transformat marea sărbătoare a crestinătații, sărbatoarea copiilor, în sarbătoarea darurilor? Dacă în perioada comunistă Moșul fusese botezat păgân Gerilă, sau sfânta sărbătoare era denumita mult mai desacralizat „de iarnă”, Moș Crăciun a revenit în forță. Cine este personajul Moș Crăciun-sau, mai bine spus: cine sunt părinții acestui personaj-care inundă televizoarele, magazinele, imaginatia copiilor, eliminându-l treptat din conștiința oamenilor pe Pruncul născut în ieslea de la Betleem?Imaginea populara a lui Moș Crăciun este bazată pe tradiții și obiceiuri legate de Sfântul Nicolae, sfânt crestin, care a trăit în secolul 4. Moș Nicolae a fost inițial arhetipul lui Moș Craciun. Potrivit unei tradiții din Olanda secolului 17, regăsită și pe un tablou din acea vreme, Sfântul Nicolae este descendent al spiritelor și spiridusilor care însoțeau cortegiul lui Hellequin, vânătorul sălbatic care rapea copii și conducea cortegiile morții în nopțile de iarnă. Acest Sfânt Nicolae
sui generis, urmaș al spiridușilor, este cel care a emigrat în America, probabil pe navele olandezilor și ale populațiilor nordice, care au găsit acolo o altă patrie, mai primitoare.
America: din cardinal-spiriduș dolofanEuropenii sunt cei care l-au adus pe Sfântul Nicolae în America, în secolul 15. În timpul primei sale expediții, Columb a numit unul din porturile din Haiti „Sfântul Nicolae”; iar spaniolii i-au zis localității cunoscute mai târziu ca Jackson (Florida), „Bacul Sfântului Nicolae”.
Olandezii emigrați în America la începutul secolului 17 și-au adus cu ei și pe Sfântul Nicolae, statuia acestuia aflându-se la prora vasului, purtând o pălărie cu boruri mari și o pipă lungă olandeză.
Sinter Klaas-ul olandez a devenit repede
Santa Claus (Moș Craciun) pentru majoritatea americanilor.
Orasul fondat de olandezi New Amsterdam, urma să devină în secolul 18 binecunoscutul New York, dar în acest timp, mitul Sfântului Nicolae începea să se piardă, nereușind niciodată să revină la forma inițială, cunoscută încă din secolul 6.
Sosit în America, Sfântul Nicolae s-a transformat dintr-un ierarh al Bisericii într-un spiriduș vesel. Prima poveste despre acest sfânt ce călătorește într-o caleașca și aduce cadouri copiilor apare în cartea comică a lui Washington Irving,
Istoria New York-ului în 1809. O dată cu apariția cărții
O vizită a sfântului Nicolae a lui Clement Clarke Moore în 1823, a apărut ,si descrierea noului Sfânt Nicolae american: un spiriduș dolofan și vesel, care coboară pe hornul casei si zboara în sania lui trasa de opt reni (cunoscuți ca: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid Donder si Blitzen).
De la legendă la afacere comercialăInfluența presei americane a înlocuit treptat atribuțiile morale ale Sfântului Nicolae cu caracterul generos al lui Moș Crăciun.
Thomas Nast, un caricaturist politic născut în 1840 în orașul Landau din vestul Germaniei, a creat prima schiță în care era înfățișat bătrânelul îmbrăcat în haine roșii. Nast a emigrat în Statele Unite la vârsta de 5 ani și a devenit unul din cei mai celebri caricaturiști politici. El a realizat prima imagine a lui Moș Crăciun așa cum este el cunoscut în prezent, în 1862 pentru revista
Harpers Weeklly. S-a inspirat dintr-un personaj german mitic denumit
Pelznickel (Nicolae cel Bărbos), care dădea târcoale copiilor răi în timp ce aceștia dormeau. Tot ce se stie acum despre Moș Crăciun, de la sania trasa de reni, până la atelierul de jucării în care lucrează spiridușii și este situat la Polul Nord, provine din desenele lui Nast, inspirate din povestea lui Pelznickel.
În 1865, o mare parte din statele americane impun prin lege această sărbătoare. În secolul trecut, la sfârșitul anilor 20, Santa Claus devine pentru toți încarnarea generozității naționale și un mijloc de promovare comercială fără precedent. De-a lungul anilor, înfățișarea lui Santa Claus s-a tot schimbat, el fiind îmbrăcat în culori diverse (negru, verde sau albastru), având cizme largi, pantaloni în dungi sau vestă cu nasturi mari și strălucitori cu sau fără blăniță de vulpe.
Imaginea definitivă a noului Santa Claus a devenit cunoscută o data cu reclama creată de Haddon Sandblum pentru compania Coca-Cola, în anul 1931. Santa era îmbrăcat într-un costum de culoare roșie cu blăniță albă pe margini, cizme negre și o căciulă roșie, pufoasă.
Biserica Catolică s-a luptat zadarnic cu Moș Crăciun Mai complexă și mai contradictorie este istoria lui Moș Crăciun în Europa. În Marea Britanie a fost ignorat până la sfârșitul secolului 19. În Franța a sosit oficial din Statele Unite numai la sfârșitul celui de-al doilea război mondial și o dată cu Planul Marshall, deși personaje care îi semănau își făcuseră deja apariția câteva decenii mai devreme. În Italia, istoria lui Moș Crăciun este tot atât de recentă, acesta devenind ulterior simbolul privilegiat al industriei dulciurilor.
Pomul de Craciun împodobit și-a făcut apariția în piețele capitalelor europene numai în primele decenii ale secolului 20. Biserica Catolică a fost cea care s-a opus afirmării lui Moș Craciun, iar în anii 50 ea a manifestat rezistența față de asimilarea unor mitologii populare diferite de crestinism, tot așa cum astăzi se opune, dar cu mai puțină convingere, sărbătorii păgâne si americane de Halloween.
Orașul Moș CrăciunOficial, Moș Craciun are datoria de a-i face fericiți pe toți copiii si sa aduca pacea în lume. Mosul trăiește la Polul Nord, iar nevoile comerciale au făcut ca acestuia să i se născoceasca și o nevasta ! Tot timpul anului Mosul și mai nou, nevasta, se ocupă cu făcutul de jucării cu ajutor de la spiriduși. Acolo el primește scrisori de la copii, cu ceea ce-și doresc ca daruri de Crăciun. În Ajunul Crăciunului, Santa Claus își încarcă sania cu jucării și zboară cu sania trasă de cei opt reni, oprindu-se la casa fiecărui copil, coboară pe hornul casei si lasă cadourile, iar când are timp mănâncă prăjiturelele și bea lapte (eventual Coca Cola), lăsate special pentru el de copii.
Marea afacere „Moș Craciun” este vitală pentru mica localitate Korvantunturi și pentru orașul Rovaniemi, situate în Laponia findlandelză, care depind de turismul organizat în zonă cu această ocazie. În Korvantunturi este „adevăratul” cămin al lui Moș Crăciun, locul în care îndrăgitul prieten al copiilor aduna cadourile, își face planuri și întocmește proiecte pentru lunga sa călătorie prin lume. La început, a fost o simplă baracă în afarara localității Rovaniemi, pentru marcarea vizitei Primei Doamne a Statelor Unite Eleonor Roosevelt în anii 50 pentru ca în prezent să existe un adevărat orășel construit în jurul legendei lui Moș Crăciun.
Ho,ho,hoMoș Crăciun are, se pare, multe nume. Findlandezii, de exemplu, susțin că l-ar chema
Joulupukki, în timp ce suedezii îl știu drept Jultomten. Santa Claus, moșul în bine cunoscutul costum roșu tivit cu blăniță albă, care se fâțâie încoace și încolo strigând cât îl țin puterile tradiționalul ho-ho-ho, este cu mult prea americanizat pentru a semăna cu originalul, susțin findlandezii, precizând că Moșul real este cu mult mai modest și mai reținut.
Florian Bichir